Blogs

4 trends voor de bouw, GWW en installatie

De start van het nieuwe jaar is altijd een goed moment om vooruit te kijken. Welke trends zijn voor bouw, GWW en installatie belangrijk? Welke ontwikkelingen mag u dit jaar zeker niet uit het oog verliezen en hoe kan Be-Sync hierbij helpen? Wij vertellen u er graag meer over in deze blog.

Personeelstekort wordt in de toekomst minder

Het nijpende personeelstekort in de bouwsector wordt de komende jaren minder, aldus cijfers uit een nieuw rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het rapport ‘Trends op de bouwarbeidsmarkt – 2022-2026’ laat zien dat bedrijven de komende jaren minder last zullen hebben van krapte op de arbeidsmarkt. Dat wil niet zeggen dat alle personeelsproblemen onmiddellijk opgelost zijn. Respondenten van het Cobouw BouwMonitor-onderzoek verwachten dat de komende vijf jaren het een uitdaging blijft om alle openstaande vacatures te vullen. Daarom blijft het belangrijk om ook de komende jaren voldoende aandacht te besteden aan instroom van jonge vaklieden in de bouwsector via opleidingen.

Apps op de bouwplaats

Wie in de infrabranche werkt, weet dat een goede werkplek op de werf vaak een luxe is. De auto is voor projectleiders vaak dé plek is om beschut tegen de elementen de administratie bij te werken. Erg onhandig wanneer die administratie nog voor een deel uit papierwerk blijkt te bestaan. Steeds meer bedrijven in de infrasector onderzoeken daarom of bepaalde processen niet sneller, eenvoudiger en efficiënter in te richten zijn met behulp van apps voor de smartphone. Digitalisering en automatisering van werkprocessen op de bouwplaats is en blijft daarom ook voor de infrasector een belangrijke trend.

Be-Sync tip: : Door processen met behulp van (maatwerk) apps te digitaliseren en automatiseren verlicht u de werklast van uw medewerkers. Dat kan tegenwoordig snel met verschillende toepassingen binnen het laagdrempelige ontwikkelplatform Microsoft Power Platform. Wij bouwen bijvoorbeeld apps die medewerkers op de werf gebruiken om materialen af te roepen of richten goedkeuringsflows in die werfleiders uren laat goedkeuren via Microsoft Teams

Lees in dit klantverhaal hoe GWW-bedrijf Van ’t Hek Groep maatwerkapps inzet om hun collega’s op de werf te ondersteunen.  

Lees klantverhaal.

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) gaat van start

De Wkb, we kunnen er ook in deze blog niet omheen. Volgens de laatste berichten gaat de nieuwe wet, samen met de Omgevingswet, in per 1 juli 2023. Maar er is en blijft grote onduidelijkheid over wanneer de wet nu precies ingaat; inmiddels is de ingangsdatum sinds 2021 meerdere malen verschoven. Vanuit diverse hoeken in de bouwnijverheid roept men daarom wetgevers op om de Omgevingswet en Wkb los te koppelen om nog meer vertraging te voorkomen. Toch blijft het voor bedrijven in de bouw goed om de Wkb op het netvlies te houden. Want ondanks alle uitstel, gaat de wet er echt komen! Om u hierbij te helpen schreven onze collega’s van 4PS een handig e-book dat per fase laat zien welke digitale tools helpen bij voldoen aan de Wkb.

Verregaande integratie van digitale hulpmiddelen

Digitalisering in de bouw is geen nieuw onderwerp, het is een proces waar bedrijven de afgelopen jaren veel tijd en geld in investeerden. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk processen automatiseren en zoveel mogelijk data verzamelen, samenbrengen en inzetten om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Toch lopen nog veel bedrijven achter als het aankomt op het maximaal inzetten van data. De reden? Een versnipperd IT-landschap. Er is inderdaad veel geïnvesteerd in nieuwe technologie, maar deze nieuwe systemen en softwarepakketten staan vaak niet met elkaar in verbinding. Tijd om daar in 2023 werk van te maken!

Benieuwd hoe Be-Sync bedrijven helpt bij het realiseren van een verregaande integratie tussen systemen zoals het ERP-pakket 4PS Construct en andere software? Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer!

Vragen? Onze de experts Be-Sync helpen u graag!

Benieuwd hoe Be-Sync bedrijven helpt bij het realiseren van een verregaande integratie tussen systemen zoals het ERP-pakket 4PS Construct en andere software? Neem contact met ons op, wij vertellen u graag meer!